Tanulmányút: Pécs 2018. október 16-19.

Tanulmányút – Pécs – 2018. október 16 – 19.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

A tanulmányút célja, hogy megismerjük az országunk egy másik szeletét, ahol helyi termelők, manufaktúrák, falusi vendéglátók dolgoznak. A Keleti – Mecsek települései igazi kincsesbányák.
Orfűn találkoztunk őstermelőkkel. Lekvárt, sajtot, mézet készítenek. Nagyon fontosnak tartják, hogy a helyi termékeket elsősorban a lakosság és a turisták körében értékesítsék. Többen, folyamatosan szállítanak kiskereskedőknek, árusítanak piacon. A helyi termékek előállítása kb. 15 évvel ezelőtt indult, tehát egy hosszabb folyamat eredménye a jelenleg tapasztalható minőségi termék előállítás. Mindenekelőtt fontos, hogy minőségi árut kínáljanak. A falusi vendéglátásban a falusi vendégasztal szolgáltatás során lehetőségük nyílik közvetlenül elérni a fogyasztókat. Ez egyben vendégcsalogató is és az értékestésnek egy másik csatornája. Elmondásuk szerint: jól működik a közösségi szemlélet a településen. Egymás termékeinek és szolgáltatásainak az ajánlása, a közös programszervezés mára már gyakorlat. Többek között ennek is köszönhető a település ismertsége.
Miután Orfűt megismertük, ellátogattunk Óbányára. Az Illatosház nem csak a hangulata miatt volt lenyűgöző, hanem a tulajdonos Éliás- Mezey Erzsébet vendégszeretete miatt is. Egy jó példa arra, hogy ha a természeti adottságok párosulnak egy igazán jó vendéglátással, milyen fantasztikus eredmények érhetők el. Azon túl, hogy értéket teremt a tulajdonos, – hiszen egy olyan portát alakított ki, ami már magában a tájra jellemző építészeti különlegesség- kiegészül szolgáltatásokkal. A helyi ételspecialitásokon túl a portán termesztett gyógynövények, a belőlük készült illóolajak, harmatvizek, a bio gyümölcsök, mind-mind vendégcsalogatók. A településen többen foglalkoznak lekvár-és szörp készítéssel, amit a látogatók körében értékesítenek. Nagyon különlegesnek találtuk a falu határában egy az asztalra kitett termékeket és a mellette elhelyezett becsületkasszát.
Az óbányai Illatosházban tett látogatásunkat a Pécsi Tudományegyetem Gyógynövény Intézetében folytattuk. Megtekintettük a botanikus kertet, betekintést nyertünk az egyetemi kutatásba, közben a természetes kozmetikumokkal ismerkedtünk.
Utazásunk és a tanulmányút része volt még a szigetvári Arura Illóolaj Manufaktúra megismerése, ahol saját termesztésű növényekből vízgőz desztillációval készítenek illóolajat és aromavizet.