Dungó Kulturális Egyesület Oklánd, Homoródkarácsonyfalva

Dungó Kulturális Egyesület (község Oklánd, Homoródkarácsonyfalva, nr 17,  megye Hargita 537226, Románia

Adószám:cod fisc. 16363533

Hivatalos képviselő: Benedek Enikő

Homoródkarácsonyfalva: 2010. október 10-én írta alá a két település közötti szerződést a két település polgármestere. A szerződés tartalmazza a kultúra, a sport, a turizmus, a gazdaság és a közoktatási intézmények közötti együttműködést. 2015-ben ünnepelte a két település a testvértelepülési megállapodás ötödik évfordulóját a Karácsonyfalván megrendezett Szelídgesztenye fesztiválon.

A testvértelepülések minden évben részt vesznek a varsányi hagyományőrző rendezvényeken. Nem csak a települési vezetők, de civil szervezeteik is gyakran látogatnak el hozzánk. Hagyományőrző csoportjaik rendszeres és szívesen látott vendégek a rendezvények színpadán. A mi csoportjaink is rendszeresen utaznak ki a testvérek hagyományőrző rendezvényeire.

Homoródkarácsonyfalva Hargita megyében található, Székelyudvarhelytől alig 21 kilométerre délkeletre, a Kis-Homoród völgyében fekszik. A magyar határtól 500 km-re fekvő erdélyi település lakói 90 %-a magyar nemzetiségű. Az 1200-as évek végén építették meg templomát, melyet a későbbiekben uralkodó korstílus, a gótika jegyében alakítottak át és adták át az unitárius egyházközösségnek. A települést híressé tette a templom tornyának egyik falába épített díszítőkő, melyen rovásírásos emléket fedeztek fel. Homoródkarácsonyfa nem csak tárgyi emlékeivel büszkélkedhet, hanem népművészetével, melyet egyesületeik révén sikeresen megőriztek.

A romániai település jelentős részben magyarlakta több magyar testvértelepüléssel is büszkélkedhet, melyet rendszeresen látogatnak.

A program célkitűzéseinek megfelelően bemutatják a település hagyományőrzési sajátosságait, valamint ezek közösségi életben betöltött szerepét is. Bemutatják a település hagyományainak őrzését, a helyi családi gazdálkodók működési feltételeit, gazdálkodási környezetüket. A program célkitűzéseinek megfelelően bemutatják a családi gazdaságok működésének helyi sajátosságait, valamint ezek közösségi életben betöltött szerepét is. Bemutatják a település hagyományainak őrzését, a „kaláka” munkavégzés értékteremtő és közösségépítő szerepét. A település vezetése, delegáltjai részt vesznek  a programban megtervezett műhelymunkákon, tapasztalatcseréken, tanulmányi utakon. Szakértőik előadást tartanak a különböző fórumokon.

A Dungó Kulturális Egyesület 2004-ben alakult, melynek fő célkitűzése a hagyományőrzés, kulturális programok, kirándulások, közösségi események szervezése, valamint az anyaországbeli testvérfalu kapcsolat ápolása és látogatása, tanfolyamok szervezése, mint turisztikai-, sajt és gyümölcs feldolgozó-, agrár-, turisztikai- és gyógynövény feldolgozási tanfolyam. Mindezzel szeretnénk hozzájárulni a fiatalok itthon maradásához.

Célkitűzéseik:

– Helyi hagyományaink, kulturális értékeink őrzése és ápolása

– Falu- és közösségfejlesztés

– közösségi ház létrehozása

Tevékenységeik:

– Turisztikai programok, események, kirándulások szervezése

– Faluturizmus fejlesztése.

– Idegenforgalmi, vendéglátóipari tanfolyamok szervezése helyi vállalkozók részére.

Már tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre október első szombatján a Szelídgesztenye Fesztivál. A Farsangi Gyermeklakodalmas tizenegyedik alkalommal lett megszervezve. Hagyományőrző rendezvényeik közé tartozik még a szüreti bál is. Az egyesület amatőr színjátszó csoportot is működtet.

A Homoród-karácsonyfalván megrendezett fesztiválon részt vett Magyarországról Varsány, Kozárd és Szarvasgede települések csoportjai, képviselői, valamint a Szlovákiai Ragyolc település Nógrád néptánccsoportja és delegációja.

Homoród-karácsonyfalva egy kis falucska a Kishomoród mentén. Egyike volt azon falvaknak, amelyek az elfogyás és az eltűnés útjára jutottak volna, ha nincs változás.

A faluban egész napos őszi fesztivált tartottak. Kora reggel megkezdődött a főzőverseny, amelynek az eredményei délután kerültek kihirdetésre. Határtalan Turizmus Fejlesztése -”best practice” címmel lebonyolításra került egy konferencia, melynek témája a közös turisztikai célpontok fejlesztése, népszerűsítése, marketingje és értékesítése volt. Délután Hagyományőrző napot tartottak a településen. A rendezvényt hagyományőrző külföldi és helyi csoportok színesítették. Emellett egész napos kézműves foglalkozást tartottak az érdeklődőknek. Elmondható, hogy életre szóló emberi és szakmai barátságok és kapcsolatok alakultak ki.

A Varsányi Faluszépítő Hagyományőrző Kulturális Egyesület évente több alkalommal részt vesz a fenti rendezvényeken, valamint az amatőr színjátszó csoportok találkozóján, az Echós szekér nyomában elnevezésű rendezvényen.November 10-re a Dungó Kulturális Egyesület meghívást kapott a budapesti Polgárok Házába a hagyományőrző lakodalmasunk bemutatására, ahol a Varsányi Faluszépítőkkel is találkoznak.

A Dungó Kulturális Egyesületet kitüntetésben részesítette 2010-ben az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület Hargita Megye Tanácsa, és Hagyományőrzési Forrásközpont értékteremtési díjjal jutalmazta meg.

Szívesen látnak mindenkit Karácsonyfalván, elmerülni a múltbeli értékekben, egy kellemes sétára a gesztenyésben, hűsítő csobbanásra a gyógyvizes medencében, vagy csak egyszerűen élvezni a helyiek vendégszeretetét.