Ragyolci Önkormányzat

Radzovce (Radzovce 506, 985 58 Radzowce, Slovakia,

Adószám: 20211151107

Hivatalos képviselője: Ing. György Péter).május 22-én, a Nemzetközi Agroturisztikai fesztivál keretében, ünnepélyes keretek között írta alá Kiss Zoltán, a pályázó egyesület korábbi elnöke, Varsány község polgármestere és György Péter Ragyolc község polgármestere a két település között megkötött együttműködési megállapodást.

Ragyolc község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Losonci járásban, az Abroncsosi mikrorégióban helyezkedik el. Nagyon jó turisztikai, sport- és üdülési lehetőségekkel bíró, jelentős turisztikai központ. 2011-ben 1574 lakosából 1059 magyar és 404 szlovák volt. A mai falu kezdetei valószínűleg a 11. századig nyúlnak vissza, amikor határőr szolgálatot ellátó népek megerősített települése alakult ki a területén. Jelentősnek mondható civil szervezete a helyi sportegyesület és az 1927-ben alapított önkéntes tűzoltó egyesület is. Varsány községgel 2009. szeptemberében írtak alá testvértelepülési megállapodást. Az önkormányzat a szlovák közigazgatási törvényben előírt, közoktatási-. közművelődési feladatokat látja el.

A településen Magyar Nemzetiségi Önkormányzatot és magyar-szlovák kéttannyelvű oktatási intézményt működtet.

Kiemelt jelentőségű a sport-, és szabadidős tevékenységek támogatása. Szervezett szociális ellátás és idősgondozás folyik a faluban. Aktív hagyományőrző csoport és Nyugdíjas klub biztosítja az idős korosztály részvételét a község társadalmi életében.  Néptánc csoportja és énekara őrzi és gyűjti a helyi palóc hagyományokat. Falusi turizmusában kiemelkedő jelentősége van a hagyományőrzésnek.

A nagyon közkedveltek ragyolci Nógrád néptánccsoport bemutatói, regionális ételek kínálásával és borkóstolóval egybekötve.

Rendszeresen megrendezik az Ipoly Menti Művészeti Fesztivált Ragyolcon. A kétnapos rendezvényen szerepet kapnak a helyi és a környékbeli hagyományőrző csoportok.

A kétnapos rendezvény programja: A Nógrád folklórja – hagyományőrző műsorben, fellépnek a losonci Pitypang, a somoskőújfalusi Kisgömböc, a ragyolci Kis Nógrád gyermektánccsoportok, a ragyolci alapiskola diákjai a karancslapujtői Karancs néptáncegyüttes, a losonci Ipeľ néptánccsoport, a ragyolci Jázmin nőikar, a fülekkovácsi Mezeicsokor, a rappi Kéknefelejcs, a ragyolci nyugdíjasklub, a csákányházi Gyöngyvirág éneklőcsoport, a varsányi Muskátli hagyományőrzők, a szécsényi Iglice néptáncegyüttes, a lukanényei citerazenekar és a ragyolci Nógrád Néptáncegyüttes. Kiemelkedő szerepet és mindig nagy tapsot kapnak a környékbeli gyermek- mesemondók.

A fesztivál második napja minden évben hagyományos ünnepi szentmisével kezdődik a ragyolci római-katolikus templomban. Délután nyitja kapuit a Cselédudvarban a kézművesek kirakodóvására, ahol a környék kézművesei mutatják be és kínálják termékeiket. A fesztivál ideje alatt néprajzi kiállítás tekinthető meg a csákányházi kultúrházban, a ragyolci közösségi házban régészeti kiállítás és kézimunka kiállítás várja a kedves vendégeket. A sokszínű program mellett házias ételekkel és italokkal várnak mindenkit a szervezők

A Ragyolci önkormányzat több éve megrendezi nemzetközi találkozóját: „Nemzetek és kultúrák találkozása” címmel, ahol  gazdag kulturális program várja a résztvevőket. Az esemény nemzetközi táncházzal zárul.

A program célkitűzéseinek megfelelően bemutatják a település hagyományőrzési  sajátosságait, valamint ezek közösségi életben betöltött szerepét is. Bemutatják a település Palóc hagyományainak őrzését, a helyi családi gazdálkodók működési feltételeit, gazdálkodási környezetüket. A település vezetése, delegáltjai részt vesznek  a programban megtervezett műhelymunkákon, tapasztalatcseréken, tanulmányi utakon. Szakértőik előadást tartanak a különböző fórumokon.

Közismert a ragyolci Jázmin női kar (Tóth Ágnes zenetanár vezetésével immár 17. éve) és az idén 39 éves, országos rendezvényeken rendszeresen szereplő Nógrád néptáncegyüttes (koreográfusa két évtizede a salgótarjáni Braun Miklós), s ma már nyugdíjasénekkaruk is van. A kóruséneklésnek egyébként nagy hagyománya van a faluban, valamikor vegyes kar is működött itt. A kóruséneklésben nemzedékek váltják és egészítik ki egymást; mint mondják, a lányok jönnek-mennek, a fiúk jelentik a kopjafákat.

A palócok egy eredetűek a magyarokkal, közösségük ezer éves múltra tekint vissza. Varsány és Ragyolc rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein.