Tanulmányút: Őrség: 2019. szeptember 28.

Tanulmányút – Őrség – 2019. szeptember 28.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

A tanulmányút célja, hogy megismerjük az Őrség népi építészetét, népi mesterségeit, hagyományait, személyes tapasztalatokat gyűjtsünk a hagyományőrzésen alapuló vendéglátás területén, felfedezzük a hagyományőrző programokba ágyazott lehetőségeket.
A Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint a legnagyobb gasztro – turisztikai rendezvénye az Őrségi Tökfesztivál, amelyet mi Szalafőn látogattunk meg. A program azért került be a projektbe, mert a táj adottságaiban nagyon hasonlít a mi településünkhöz, viszont a hagyományőrző programok szervezésének tekintetében évekkel előttünk járnak. Kíváncsiak voltunk, hogy mi a rendezvényeik vonzereje, mi az, amivel emberek ezreit tudják bevonzani egy-egy többnapos rendezvényükre. Beszélgetéseket, tapasztalatcserét folytattunk a népi portékák készítőivel, a kézműves foglalkozások vezetőivel. Igyekeztünk sok-sok ötletet magunkkal hozni, azért, hogy a rendezvényeinket minél több látogató számára tudjuk érdekessé, vonzóvá tenni.
Tanulmányutunk helyszíne Szalafő volt, a programon 30 fő vett részt, köztük 4 külföldi partnerünknek (Szlovákia – Ragyolc) mutathattuk be ezt a csodálatos tájat és a programokat.