Helyi rendezvény – 2021. július 2.

Helyi rendezvény – 2021. július 2.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

Téma: A helyi termékek szerepe a hagyományőrzésben

Szakmai napot szerveztünk, ahol a helyieken kívül Miskolcról, Szikszóról, Kazárról és Szlovákiából érkezett vendégek voltak jelen. A szakmai nap célja a Varsányban működő falugazdaság, a helyi és a nógrádi termelők és portékáik bemutatása.
Egy élményekkel teli nap, tudásátadás, tapasztalatok megosztása, jó beszélgetések. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Varsányban akár több napot is tartalmasan el tudnak tölteni az ide érkező vendégek.
Többek között a program része volt a varsányi Osztroluczki Borház meglátogatása, ahol a tulajdonos által készített finom borokat kóstoltuk meg. A nemrégiben átadásra került Interaktív Gasztronómiai Oktató és Bemutató Térben a település falugazdaságában megtermelt és feldolgozott alapanyagok felhasználásával készült palóc ételeket kóstolhattak a résztvevők.
A szakmai előadásra a Hagyományőrzők Házában (Varsány, Kossuth út 1/A.) került sor. A téma a helyi termékek élményalapú értékesítése volt. A helybeli vásárok és különféle szórakoztató, hagyományőrző programok megszervezésekor külön gondot fordítunk a varsányi és környékbeli gazdálkodók, kézművesek, termelők megszólítására és a rendezvények helyszínein kiemelt helyet biztosítunk számukra, hogy termékeiket megismertethessék, megszerettethessék a rendezvényekre érkező vendégekkel. Így a kikapcsolódni vágyó vendégek egyben gasztronómiai élményekkel is gazdagodnak, a helyi kézműves termelők pedig rendszeres bevételhez jutnak.
Délután a szügyi prémium kategóriás greenwave tökmag termékeket előállító fiatal, nagyon ambíciózus párt, Lágymányosi-Papp Lillát és Papp Viktort láttuk vendégül, akik megismertették a résztvevőkkel kézműves termékeiket.