Tanulmányút: Komárom 2018. szeptember 12-15.

Tanulmányút – Komárom – 2018.09.12 – 15.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

Komáromi tanulmányutunk alkalmával igyekeztünk olyan programokat szervezni, amelyeken keresztül megismerhetjük a különböző városrészeket, megtapasztalhatjuk, mi változott, mi valósult meg a tíz évvel ezelőtt lezajlott JÖVŐ – MŰHELY célkitűzéseiből, hogy fest ma a város, hol tart a turisztika.
Komárom hét városrészre osztható, a JÖVŐ – MŰHELY is városrészenként zajlott, majd egy kiadványban foglalták össze az értékeket, pozitívumokat, negatívumokat, célkitűzéseket. Utunk során igyekeztünk egy egységes benyomást kialakítani a városról, de jellemzően célzottan látogattunk el egy-egy városrészbe, hogy miben tapasztalunk fejlődést, változást.
A szőnyi városrészben a lakosok külön kiemelték a templomi toronyóra felújításának igényét, ahogy láttuk ez meg is történt, azonban az óra továbbra sem működik. A helyi kastélyt, mint értéket emelték be a programba, itt jelenleg kórház működik, sajátosan hasznosították, de kívülről megőrizte műemlék jellegét. A városháza és környéke megszépült, parkosítottak, itt tekinthetők meg a római kori szarkofágok, amelyek helyzete többször is előkerült a műhely alkalmával. A Monostori erőd kiemelt figyelmet kapott a tanulmányút során, hiszen ottjártunkkor került megrendezésre a kulturális örökség napja, amit a monostori városrészben számos program kísért több napon keresztül, amibe mi is igyekeztünk bekapcsolódni. Különösen jó alkalom volt ez a turisztikai jellegű változások, fejlődés felmérésére. Három erőd található a városban, de a fókuszpont egyértelműen a Monostori erődre tevődik. A helyiek a JÖVŐ-MŰHELY alkalmával fontosnak tartották az erőd turisztikai célú fejlesztését, mint programhelyszín bevonását, a Duna közelségének kihasználását. Ez a kulturális örökség napi rendezvényekkor igen jól megvalósult, pénteken színházi előadást tartottak, szombaton pedig az erődé volt a főszerep, ingyenes látogatási lehetőséggel, tárlatvezetéssel, valamint ágyú és tüzérbemutatóval igyekeztek csalogatni a látogatókat. Tapasztalataink szerint sokan éltek a lehetőséggel a legkülönbözőbb korosztályokat tekintve. Egész évben szerveznek programokat, elmondható, hogy nem csupán az erődhöz szervesen kapcsolódó programok helyszínéül szolgál az erőd területe, az ErődFeszt programsorozat keretein belül például több színházi előadást is tartottak itt, de idén nyáron helyet adott az erőd gasztro konferenciának is. Természetesen hadijátékot is szerveznek, amelyre szintén sokan kíváncsiak. Jellemző, hogy az interaktív programok nagy közönséget vonzzanak. Úgy tűnik a turisztikai fejlődés az erőd lehetőségeinek kiaknázása révén semmiképp sem elhanyagolható, nagyon jól kihasználják az adott teret szabadtéri programok szervezésére. Előkerült a műhely során, hogy fontos lenne a Dunán egy kikötői lehetőség kiépítése, erre szintén sor került, mégpedig ide az erődhöz tervezték. Ottjártunkkor a Dunai bástyánál lehetőség volt sétahajózásra is, ebből pedig az látszik, hogy igyekeznek bevonni a Duna adta lehetőségeket is a programkínálatba.