Tanulmányút: Kemence-Nagybörzsöny 2019. március 31.

Tanulmányút – Kemence – Nagybörzsöny – 2019. március 31.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

Tanulmányutunkat a kemencei római katolikus templom meglátogatásával kezdtük, ahol kis ízelítőt kaptunk a templom történetéből, jellegzetességeiből.
Utunkat a kemencei tájházban folytattuk, ahol megtekinthettük a hagyományos felvidéki palócház berendezését. A tájház anyaga rendkívül gazdag, a hagyományos helységeken kívül – mint a tisztaszoba, valamint a füstöskonyha – megtekinthető számos egyéb használati tárgy is, amely a falu egykori mindennapjait hivatott bemutatni. Ezen kívül a tájház berkein belül lehetőségünk nyílt bepillantani a helyi népviseletbe.
A délutáni program Nagybörzsönybe tevődött át, ahol a kiadós ebédet követően a településen működő egykori malmot látogattuk meg. Részletes tárlatvezetést kaptunk mind a malom működéséről, mind a 19. századi falu életében betöltött szerepéről, fontosságáról.
A lekvárlakban helyi lekvárkülönlegességeket kóstolhattunk. Termékeiket hagyományos módon készítik, a jól megszokott ízeken kívül számos egyedi ízvilággal rendelkező portékával várják a látogatókat. A lekvárokon kívül szörpöket, zöldségkrémeket és borzseléket vásárolhatnak az idelátogatók, de akár egy ízletes ebédet vagy desszertet is elfogyaszthatnak.
Hazafelé a hont-csitári Mária kegyhelyen tettünk látogatást, amely a környék búcsújáró helyének számít.