Balassagyarmat – 2021. július 25.

Tanulmányút – Balassagyarmat – 2021. július 25.
Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
EFOP – 5.2.2-17-2017-00031 „Múltunkban a jövőnk”

Téma: Palóc Hagyományéltető napok

A Palóc Hagyományéltető napok keretében került megrendezésre Balassagyarmaton a Palóc Búcsú Szent Anna tiszteletére, mely több évtizedes hagyományokra tekint vissza. Szent Annának a palócok vallásos kultúrájában különös helye, hivatása alakult ki. Krisztus nagyanyja a palóc, de az egész hazai katolikus asszonynépnek kiváltságosan tisztelt szentje lett: magtalanok, áldott állapotban lévők, női betegségben szenvedők tekintették nagylelkű pártfogójuknak.
Mára a Búcsú köré több napos rendezvényt szerveznek, mely alkalmat ad színvonalas színpadi műsorok bemutatására, ideértve nem csupán a hagyományőrző csoportok fellépését, hanem könnyűzenei koncerteket is. Lehetővé teszik továbbá a környékbeli települések bemutatkozását, a palóc konyha remekeinek megismertetését, valamint kézműves kirakodók vásárát, népi játékok, mesterségek, kézműves foglalkozások (kovács, fafaragó, szövő) bemutatóját.
A rendezvényen a Nógrád Turizmusáért egyesülettel közösen vettünk részt a helyi rendezvények szervezéséhez szükséges tapasztalatok gyarapítása érdekében, mivel széleskörű, átgondolt, jól felépített programpalettával rendelkező eseményről van szó, ami több évtizedes múltra tekint vissza, melynek során folyamatosan csiszolták a mára kiforrot rendezvényt.
Idén Buják, Kétbodony, valamint Nógrádsipek mutatkozott be, a jelenlévők megkóstolhatták a palóc konyha remekeit, mint a bujáki süteményeket, az ilinyi káposztát, a kétbodonyi szilvásgombócot, a nógrádsipeki gulyást és laskát, valamint a szlovákgyarmati haluskát. A Búcsú hagyományosan a Római Katolikus Főplébánia Templom elől indult a Palóc ligetbe a népviseletes csoportok részvételével. A Palóc Múzeum kápolnájánál a menetben résztvevők közösen imádkoztak, majd ünnepi szentmisére került sor a szabadtéri Palóc Színpadon. Idén a szentmise végén a püspök úr megáldotta a családokat, majd közösen énekeltek palóc dalokat a résztvevők.
Nagyon fontos tapasztalatokat szereztünk, ugyanis településünkön is gyakoriak a vallási ünnepeket, valamint a világi eseményeket összekapcsoló rendezvények, és itt kétségkívül remekül ötvözik a kettőt, ennek köszönhetően széleskörű célcsoportot tudnak megszólítani, növelve ezzel a részvételt.